Foilkort

Foilkort eller samlarbilder är folierade bilder med en informationstext som kan bytas, spelas med och samlas på. Genom åren har trenderna varierat för vilka kort som varit moderna att samla på. Filmstjärnor och hockeybilder är klassiker. I dagsläget är det populärt med Harry Potter, Pokémon och Magic the Gathering. Det sistnämnda har framförallt vuxit på internet där fans delar med sig av kunskaper, diskuterar spelet och får ta del av uppdateringar om spelare som tävlar i Pro Touren. Spelet har uppskattningsvis sex miljoner spelare i över 70 länder. Det skapades av Richard Garfield redan år 1993, och är idag mer populärt än någonsin.

Ett ständigt förnyande spel

Magic: the Gathering är ett kortspel som släpptes första gången år 1993 av Wizards of the Coast. Idag äger Hasbro utgivningsrätten till spelet som uppdateras med hela fyra nya kort per år. Varje spelomgång består av minst två personer där varje spelare använder var sin lek. Det är också möjligt att spela en onlineversion på nätet och då med en virtuell kortlek. Spelet handlar om kämpande trollkarlar som kastar olika formler och föremål mot varandra. Som spelare gäller det att ha kraftfulla kort för att bekämpa motståndaren. Spelet har både ett onlinecommunity och en turnering där professionella Magic-spelare deltar.

Pokémon-kort

Att sätta sig in i Pokémon är som att få tillgång till en helt ny värld. Fenomenet startade i Japan runt år 1995 där de också kallas för pocket monsters. Pokémon finns bland annat som en tecknad serie, som Tv-spel, gosedjur och på spelkort. Upphovsmannen är Satoshi Tajiri och hans mest kända Pokémon är förmodligen Pikachu. Kortspelet kretsar kring samlarkorten, och varje Pokémons speciella egenskaper och styrkor är beskrivna på korten. Korten som säljs i Sverige är skrivna på engelska varför yngre barn troligen behöver hjälp från föräldrarna med att läsa. Spelet utökas regelbundet med nya kort och figurer.

Dr. Remington Ullrich

Gems kort

Gems Oracle Cards är en kortlek med 35 stycken kort där varje kort informerar om en kristall. Leken är skapad av Bianca Luna som skrivit flera böcker inom andlighet samt givit ut ett flertal kortlekar som The Dream Fairies Inspirational Deck och Runes Oracles Cards. I Gems är det alltså kristaller som gäller.Det sägs att kristaller och stenar vibrerar olika och kan hjälpa oss med bland annat healing, göra oss lugna, få oss att sova bättre, ta bort begär eller leda oss rätt. Kristaller består av mineraler liksom våra kroppar och har vi obalans någonstans kan en sten hjälpa att stötta upp.

Jobba med kristaller

Om du är ny inom kristallvärlden eller om du behöver friska upp minnet är Gems Oracle Cards ett bra val. Storleken gör att du alltid kan bära med dig korten i väskan eller fickan. Korten har samlat beskrivningar av de vanligaste kristallerna och dess egenskaper och om de förknippas med någon specifik månad.Till leken följer det med ett häfte på 160 sidor med engelsk text. Där är varje sten beskriven mer ingående och du får också tips på hur en specifik kristall kan hjälpa. Förlaget som ger ut leken heter Llewellyn Worldwide Ltd och är ett amerikanskt bolag som grundades redan år 1901.

Tillgång och inköp

Specialvaror som denna är enklast att beställa från internet. Den går att finna i bokbutiker och andra butiker onlin som inriktar sig på det andliga och alternativa. Handlar du från någon av de större bokhandlarna är det inte sällan du får rabatt om du köper ytterligare en produkt från samma författare.Bokhandeln Bokus ger dig ett bra erbjudande att även handla Bianca Lunas bok om runor till ett bra pris om du köper den med Gems Oracle Cards. Luna har också skapat en runlek i samarbete med Lo Scarabeo och en inspirationslek med älvor. I den sistnämnda kan du exempelvis dra ett kort varje dag för guidning.

Dr. Remington Ullrich