Olika sorters spelkort

Den fransk-engelska kortleken som vi använder idag tillkom under 1500-talet. Men olika typer av kortlekar fanns långt tidigare, troligen först i Kina. Innan tryck på papper kunde utföras tillverkades kort av brädlappar eller andra material.

Att det numera finns många olika uppsättningar förutom den vanligaste beror förmodligen på att folk skapade kortlekar i sina egna länder och efter de förutsättningar som rådde där. Modern tids mest förekommande kortlekar som liknar varandra är den fransk-engelska, spanska och italienska kortleken. De som skiljer sig markant i utformning är tarotleken och korten för spelet Kille.

Men visst finns det mer lekfulla varianter som äldre Svarte Petter och Löjliga familjen. Nyare påfund är exempelvis Uno och Solo. Det är så gott som uteslutande den fransk-engelska kortleken som används i alla hasardspel. Det kan vara bra att ha i åtanke om man ska spela onlinecasino. Uppfinningsrikedomen ökar och med dagens internet sprids nya kortspel enklare.

Motiv och fantasi

Att skapa spel med kort från andra spelförebilder eller teman är populärt. Visste du att Monopol finns i kortleksversion? Djungelspel, Bohnanza, Love Letter Deluxe, One Night Ultimate Werewolf, Sheriffen av Nottingham, Boss Montster, Hästar och många fler av den sorten kan du hitta i leksaksaffären eller på nätet. Sammantaget kan den trägne finna mer än 1 000 olika kortspel.

Spela från en till många

Vad som skiljer den fransk-engelska kortleken från andra är att den gett upphov till så många olika spel. Den kan användas av en enda människa med patiens (solitaire), spel för två personer eller tre och uppåt. Begränsningen ligger i spelets natur och hur många kort som brukas av varje hand. Patienser finns i säkert tusentals varianter, en del med stora skillnader, andra med små.

Bibelspråket

Det har till och med skrivits och sjungits en låt om spelkort. ”Soldaten och kortleken” på svenska av Alf Robertson är en amerikansk hit från 1948, fast den introducerades troligen under andra världskriget. Den handlar om en soldat som blivit påkommen med en kortlek, en knipa han klarar sig ur genom att den användes som ersättning för bibeln. Vad betyder kortleken för dig?