Foilkort

Foilkort eller samlarbilder är folierade bilder med en informationstext som kan bytas, spelas med och samlas på. Genom åren har trenderna varierat för vilka kort som varit moderna att samla på. Filmstjärnor och hockeybilder är klassiker.

I dagsläget är det populärt med Harry Potter, Pokémon och Magic the Gathering. Det sistnämnda har framförallt vuxit på internet där fans delar med sig av kunskaper, diskuterar spelet och får ta del av uppdateringar om spelare som tävlar i Pro Touren. Spelet har uppskattningsvis sex miljoner spelare i över 70 länder. Det skapades av Richard Garfield redan år 1993, och är idag mer populärt än någonsin.

Ett ständigt förnyande spel

Magic: the Gathering är ett kortspel som släpptes första gången år 1993 av Wizards of the Coast. Idag äger Hasbro utgivningsrätten till spelet som uppdateras med hela fyra nya kort per år. Varje spelomgång består av minst två personer där varje spelare använder var sin lek. Det är också möjligt att spela en onlineversion på nätet och då med en virtuell kortlek. Spelet handlar om kämpande trollkarlar som kastar olika formler och föremål mot varandra. Som spelare gäller det att ha kraftfulla kort för att bekämpa motståndaren. Spelet har både ett onlinecommunity och en turnering där professionella Magic-spelare deltar.

Pokémon-kort

Att sätta sig in i Pokémon är som att få tillgång till en helt ny värld. Fenomenet startade i Japan runt år 1995 där de också kallas för pocket monsters. Pokémon finns bland annat som en tecknad serie, som Tv-spel, gosedjur och på spelkort. Upphovsmannen är Satoshi Tajiri och hans mest kända Pokémon är förmodligen Pikachu. Kortspelet kretsar kring samlarkorten, och varje Pokémons speciella egenskaper och styrkor är beskrivna på korten. Korten som säljs i Sverige är skrivna på engelska varför yngre barn troligen behöver hjälp från föräldrarna med att läsa. Spelet utökas regelbundet med nya kort och figurer.